Kuchnia włoska w pigułce

Kuchnia włoska w pigułce

Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych wśród kuchni europejskich, drugą w kolejce do tego tytułu jest kuchnia francuska.

Dania włoskie charakteryzują się przede wszystkim wykorzystaniem warzyw i dużej ilości przypraw takich jak: bazylia, oregano czy rozmaryn, dzięki którym dania są niezwykle aromatyczne i treściwe. Najbardziej popularną potrawą, której nie trzeba nikomu przedstawiać jest włoska pizza np. margherita ale także lasagne czy pierożki ravioli.

Włoskie potrawy są niezwykle zróżnicowane biorąc pod uwagę regiony tego kraju. Na północy Włoch króluje ryż i masło, na Południu niezliczone ilości makaronu oraz oliwy. Warto także wspomnieć o tym, że każdy z dwudziestu rejonów mieszczących się w tym pięknym kraju ma swoje kulinarne przysmaki, oto kilka z nich:

Bolonia – ojczyzna sosu mięsnego dodawanego do makaronu, to właśnie stąd pochodzi jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej: spaghetti bolognese.
Neapol – słynie z prawdziwej domowej pizzy, zwanej pizza neapolitana.
Sycylia – wszelkie desery poczynając od włoskich ciasteczek cantucci po deser cassata.
Warto tutaj zauważyć pewną zależność w wykorzystaniu składników do potraw, im dalej na Południe Włoch tym więcej dań z frutti di mare czyli owocami morza czy oliwy oliwek a na Północy królują dania mięsne, mączne oraz makarony i sery.

Tradycyjny włoski posiłek składa się z czterech części:
– Przystawka po włosku aperativi – najczęściej podawanymi specjałami jest tutaj grzanka czyli bruschetta i smażone w bułce tartej warzywa takie jak cukinia, czy też ryby.
– Pierwsze danie po włosku primo – w odróżnieniu od przyjętych ogólnie norm we Włoszech pierwszym daniem rzadko jest zupa. Najczęściej na pierwsze danie podawane jest risotto czy też pierożki typu ravioli.

Drugie danie po włosku secodno – tutaj dania podawane są na zimno, często jest to po prostu talerz z wędliną, rybami i warzywami. Czasem można spotkać na drugie takie także frittatę czyli omlet z warzywami.
– Deser po włosku dolce lub dolci – tutaj królują słodkie specjały, które znane są na całym świecie, są to: tiramisu i panna cotta.

Każda szanująca się restauracja włoska z Bydgoszczy powinna posiadać w swoim menu przynajmniej część z najpopularniejszych włoskich specjałów, gdyż naprawdę warto ich spróbować. Oczywiście z racji także różnorodności kuchni włoskiej, niektóre dania są tak proste, że można pokusić się o przyrządzenie ich w domu np. spaghetti czy risotto.

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *